Toiletteren van paarden: Tips voor een gezonde en glanzende vacht

Toiletteren van paarden: Tips voor een gezonde en glanzende vacht

Een goed onderhouden vacht is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van een paard, maar ook voor de gezondheid. Het verwijderen van vuil, stof en dode huidcellen kan helpen om huidirritaties te voorkomen en de bloedcirculatie te verbeteren. In deze blog geven we enkele tips voor het toiletteren van paarden, zodat je hun vacht gezond en glanzend kunt houden.

Borstelen en kammen

Het borstelen en kammen van de vacht is een van de basisprincipes van het toiletteren van paarden. Het verwijdert vuil en losse haren en stimuleert de bloedcirculatie. Begin met een harde borstel om stof en vuil te verwijderen, en gebruik vervolgens een zachte borstel om het paard te laten glanzen. Spray de manen en staart in met een antiklitspray. Laat dit goed inwerken en kam daarna de manen en staart uit. Kam de staart niet te vaak! Dan trek je namelijk veel haren uit. 

Wassen en drogen

Soms is borstelen niet genoeg en moet je het paard wassen om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik lauw water en een milde shampoo om de vacht te wassen, maar vermijd het gebied rond de ogen en mond. Spoel de shampoo grondig uit en gebruik eventueel een conditioner om de vacht zacht te houden. Droog de vacht met een zweetmes en laat het paard vervolgens op een warme, droge plek staan om volledig te drogen. Was het paard niet te vaak want dan haal je veel huidvet weg wat dient ter bescherming van het paard.

Scheren

Soms is het nodig om delen van de vacht te scheren, bijvoorbeeld voor wedstrijden of omdat het paard het in de training erg warm krijgt. Gebruik een professionele scheermachine. Vergeet niet om het scheerapparaat regelmatig te oliën en de messen te slijpen om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Finishing touch

Om de vacht van het paard er echt op zijn best uit te laten zien, kun je een finishing touch aanbrengen met behulp van producten zoals glanssprays en hoevenvet. Gebruik dit echter niet te vaak. 

Veiligheid

Het toiletteren van een paard kan onveilig worden als het paard onrustig is. Zorg ervoor dat je het paard kent voordat je begint met het toiletteren en let op de signalen die het paard geeft. Laat een paard met rust wennen aan bijvoorbeeld een scheermachine. Zorg er altijd voor dat je de juiste houding aanneemt tijdens het toiletteren en ga bijvoorbeeld niet op je knieen naast het paard zitten maar op je hurken zodat je snel op kan staan als het paard iets eng vindt. Tot slot, blijf kalm en geduldig, zelfs als het paard onrustig is. Het paard zal reageren op jouw houding en gedrag, dus het is belangrijk om rustig en kalm te blijven om het paard gerust te stellen.

Het toiletteren van paarden is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van het paard, maar ook voor hun gezondheid en welzijn. Het is een kans om te controleren op huidirritaties, wondjes en andere problemen die kunnen optreden. Het is belangrijk om de tijd te nemen en om altijd de veiligheid voorop te stellen.