ruiter en paard

Borstelen van een paard

Het borstelen van een paard is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging van het dier. Het helpt niet alleen bij het schoonmaken van de vacht, maar ook bij het stimuleren van de bloedsomloop en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van het paard.

Er zijn verschillende soorten borstels die je kunt gebruiken bij het borstelen van een paard. Vaak begin je met borstelen met de rosborstel. Deze gebruik je om het ergste vuil los te maken van de vacht; je maakt hiermee ronddraaiende bewegingen. Met de rosborstel ga je niet over het hoofd en de benen van je paard; daar is hij te hard voor. Daarna ga je aan de gang met de harde borstel. De harde borstel wordt gebruikt om de zware modder en het vuil van de vacht te verwijderen. Daarna kan je verdergaan met de zachte borstel. De zachte borstel wordt gebruikt om het stof en de losse haren te verwijderen en het paard te laten glimmen. De manenborstel wordt gebruikt om de manen te kammen en klitten te verwijderen. De hoevenkrabber gebruik je om de onderkant van de hoeven schoon te maken. Hierbij is het belangrijk dat je dit doet vanuit de straalgroeve (het v'tje) in de hoef.

Het is belangrijk om te beginnen met het borstelen van de paardenvacht op een rustige en ontspannen manier. Begin met het borstelen van de nek en werk dan naar beneden naar de borst en de schouders. Borstel dan de buik, de flanken en de rug. Gebruik altijd lange, vloeiende bewegingen en vermijd scherpe, snelle bewegingen die het paard kunnen laten schrikken.

Zorg ervoor dat het paard altijd schoon is op de plekken waar je je hoofdstel en zadel oplegt. Anders kan het vuil ervoor zorgen dat het gaat schuren!

Het borstelen van een paard moet regelmatig gebeuren, bij voorkeur dagelijks. Dit zorgt niet alleen voor een schone en gezonde vacht, maar helpt ook om een band tussen de ruiter en het paard op te bouwen. Regelmatig borstelen biedt ook de kans om eventuele verwondingen of gezondheidsproblemen te ontdekken voordat ze ernstiger worden doordat je goed naar je paard kijkt tijdens het borstelen.