ruiter en paard

Paardrijuitrusting ruiter

Als paardensporter is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben voor zowel jezelf als voor je paard. In dit artikel richten we ons op de paardrijuitrusting van de ruiter.

Rijbroek: Een goede rijbroek is belangrijk voor comfort tijdens het rijden. Kies een broek die goed past en gemaakt is van ademend materiaal. Rijbroeken zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, en vaak met speciale functies zoals grip op de knieën en het zitvlak door leer of door siliconen.

Paardrijlaarzen: Er zijn verschillende soorten laarzen beschikbaar, zoals jodhpurs en rijlaarzen, afhankelijk van de discipline en de persoonlijke voorkeur van de ruiter. Paardrijlaarzen hebben altijd een kleine hak waardoor je voet niet door de beugel kan schieten tijdens het rijden.

Cap: Een cap is een belangrijk onderdeel van de paardrijuitrusting van de ruiter en biedt bescherming voor het hoofd tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de cap de juiste maat heeft en goed past. Ga hiervoor naar een goede ruitersportzaak om een gecertificeerde cap te kopen. Kijk uit met het kopen van tweedehands caps of het gebruiken van een cap na een val. Soms ziet een cap er nog onbeschadigd uit van de buitenkant maar is hij binnenin toch beschadigd.

Handschoenen: Handschoenen zijn niet alleen comfortabel tijdens het rijden, maar bieden ook grip en bescherming voor de handen van de ruiter. Er zijn verschillende soorten handschoenen beschikbaar, van zomer tot winteruitvoeringen.

Bodyprotector: Een bodyprotector biedt extra bescherming voor de rug en ribben van de ruiter tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de bodyprotector goed past en comfortabel zit.

Sporen: Sporen worden gebruikt om subtiele signalen te geven aan het paard tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je de juiste maat en stijl van sporen kiest voor jou en je paard.

Zweep: Een zweep kan worden gebruikt om de signalen van de ruiter te versterken. Kies een zweep die past bij jouw discipline en persoonlijke voorkeur.

Het is belangrijk om te investeren in goede kwaliteit paardrijuitrusting om comfort en veiligheid te garanderen tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de uitrusting goed past en comfortabel is, en dat je het regelmatig onderhoudt.