ruiter en paard

Gangen van het paard

Als paardensporter is het belangrijk om de verschillende gangen van je paard te begrijpen. Het begrijpen van de gangen kan je helpen om de bewegingen van je paard beter te begrijpen. Hieronder vind je een overzicht van de drie basisgangen van het paard.

Stap: De stap is de langzaamste gang van het paard. Bij deze gang verzet het paard afwisselend zijn linkervoorbeen en rechterachterbeen, en zijn rechtervoorbeen en linkerachterbeen. De stap is een belangrijke gang om je paard te laten ontspannen en om te beginnen met oefeningen zoals het verzamelen en verruimen van de gang. De warming-up begin je ook altijd in stap.

Draf: De draf is een snellere gang dan de stap en bestaat uit een diagonale beweging van de benen. Bij deze gang zet het paard zijn rechtervoorbeen en linkerachterbeen tegelijkertijd neer, gevolgd door zijn linkervoorbeen en rechterachterbeen. Tijdens het rijden in draf beweegt het paard zich in een ritmisch patroon en is het belangrijk dat de ruiter goed in balans blijft. De ruiter kan in draf lichtrijden (sta-zit-sta-zit in het ritme van de draf) of blijven doorzitten (zitten blijven).

Galop: De galop is de snelste gang van het paard. De beenvolgorde bij de galop is eerst het ene achterbeen, dan het andere achterbeen tegelijk met het diagonale voorbeen en daarna het andere voorbeen met daarna een zweeffase. Het paard kan of in de linker of in de rechtergalop galloperen. Je ziet in welke galop een paard zit door te kijken welk voorbeen het verste naar voren komt. Tijdens het rijden in galop is het belangrijk om goed in balans te blijven en om je paard goed te kunnen controleren. In galop kan je of blijven zitten of in verlichte zit gaan (blijven staan in de beugels).

Het begrijpen van de verschillende gangen van het paard kan je helpen om beter te kunnen communiceren met je paard tijdens het rijden en om samen te werken aan een goede prestatie. Het is daarom belangrijk om te blijven oefenen en te werken aan het verbeteren van de gangen van je paard. Door het beheersen van de verschillende gangen kun je samen met je paard genieten van het rijden en het bereiken van je doelen in de paardensport.