Minder wedstrijdspanning

Als jurylid zie ik veel ruiters voorbij komen die kampen met wedstrijdspanning. Ruiters die dagen voor de wedstrijd al niet meer slapen, eigenlijk geen plezier meer hebben in de wedstrijden en niet van de wedstrijden kunnen genieten. Zonde! De paardensport is zo'n mooie sport die moet draaien om het genieten!

Wedstrijdspanning kan ontstaan door verschillende factoren zoals angst om te falen, druk om te presteren en angst voor het onbekende. Een gezonde mate van spanning is een normaal gevoel en hebben veel ruiters. Echter, als het niveau van spanning te hoog wordt kan het de prestaties van ruiter en paard negatief beïnvloeden

.Met mijn achtergrond als fanatiek amazone, jurylid en instructrice zag ik om mij heen dat er vaak te weinig aandacht wordt gegeven aan dit mentale aspect. Terwijl dit juist in de paardensport zo ontzettend belangrijk is omdat het paard eventuele spanning van de ruiter ook oppakt. Daarom ben ik een opleiding tot mental coach gaan doen. Hierin leerde ik dat er ontzettend veel tools zijn die ruiters kunnen gebruiken om met wedstrijdspanning om te gaan; tools variërende van ademhalingsoefeningen tot visualisatie. De ene tool past beter bij de ene ruiter dan bij de ander; het is belangrijk om te ervaren en te testen wat jij zelf waardevolle tools vindt.

Ik besloot clinics te gaan geven op het gebied van omgaan met wedstrijdspanning. Echter kan ik met deze offline clinics en coaching natuurlijk niet heel wedstrijdrijdend nederland bereiken. De ambitie is groot; De missie is namelijk om heel wedstrijdrijdend Nederland met lachende gezichten in de baan te zien. Meer mensen bereiken vormde dan ook de eerste reden voor het opzetten van de online training. Daarnaast is de paardensport al een dure sport en vaak is een mental coach of sportpsycholoog voor veel ruiters te prijzig. Ook hebben veel ruiters weinig tijd en zijn deze sessies soms moeilijk in te passen in hun agenda. Dit vormde de tweede en derde reden voor de online variant van mijn trainingen; deze online training biedt de ruiter de mogelijkheid om zelfstandig op een tijd die zelf schikt en tegen een betaalbaar tarief te gaan werken aan hun wedstrijdspanning. Je leert in de online cursus wat de oorzaken zijn van jouw wedstrijdspanning, hoe je gedachten en emoties kan reguleren en je krijgt praktische oefeningen die je in kan zetten tegen jouw wedstrijdspanning. Hierdoor zorgen we ervoor dat jij naar een optimaal niveau van spanning komt waardoor je optimaal kan presteren.

Leren hoe je kan leren omgaan met wedstrijdspanning en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning! 


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl


Over de schrijver
Fanatiek dressuuramazone, Instructrice, Jurylid, Mental coach & Personal trainer voor ruiters
Reactie plaatsen