paard wassen

De vacht van een paard

De vacht van het paard en de verzorging hiervan.


De vacht van een paard is een belangrijk onderdeel van hun gezondheid en welzijn. Het is een beschermende laag die het paard beschermt tegen weersinvloeden, insecten en andere externe factoren. In dit kennisbank artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten vacht van een paard en hoe je deze het beste kunt verzorgen.


Soorten vacht:

Er zijn twee soorten vacht bij paarden: de zomervacht en de wintervacht. De zomervacht is korter en fijner en biedt minder bescherming dan de wintervacht. De wintervacht is dikker en langer en biedt het paard meer bescherming tegen kou en weersinvloeden. Een paard kan zijn wintervacht krijgen als reactie op kortere dagen en dalende temperaturen.


Verzorging van de vacht:

Het is belangrijk om de vacht van je paard goed te verzorgen om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. Hier zijn enkele tips om de vacht van je paard in topconditie te houden:

  1. Borstel en kam de vacht regelmatig om vuil, stof en losse haren te verwijderen. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en de vacht gezond en glanzend te houden.

  2. Was de vacht van het paard indien nodig met lauw water en milde shampoo. Spoel de shampoo goed uit. Was je paard niet te vaak want dan haal je veel huidvet van het paard weg wat juist bescherming biedt voor het paard.

  3. Gebruik een antiklitspray. Breng het aan op de manen en staart om klitten te voorkomen en voordat je de manen en staart uit gaat borstelen zodat je er niet te veel haren uittrekt. 

  4. Scheer de vacht van het paard indien nodig, bijvoorbeeld als je intensief traint of wedstrijden rijdt.

  5. Controleer regelmatig op huidirritaties, wondjes en andere problemen die kunnen optreden.

  6. Zorg ervoor dat het paard voldoende water drinkt en een gezond dieet heeft om de vacht gezond te houden.


De vacht van een paard is een belangrijk onderdeel van hun gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te verzorgen en te controleren op problemen. Door de juiste verzorgingstechnieken te gebruiken, kun je de vacht van je paard gezond en glanzend houden.