Beenbeschermers voor paarden

Voor het beschermen van de paardenbenen kan gebruik worden gemaakt van verschillende beschermers. De meest gangbare bescherming zijn bandages, peeskappen, springschoenen en strijklappen. 


Waarom gebruik je beenbescherming?

Paarden kunnen hun benen snel verwonden doordat ze soms impulsief en ongecontroleerd kunnen bewegen. Vooral paarden met ijzers kunnen zichzelf erg beschadigen met hun eigen benen. Dit kan gebeuren tijdens trainingen of bijvoorbeeld in de wei. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de benen te beschermen met beenbescherming. Hieronder de meest voorkomende beenbeschermers:


Bandages

Bandageren is erg oude methode voor het beschermen van de benen. De benen worden in gebonden met een zacht of stretchende stof. Het bandageren van de benen wordt gedaan om de pezen en kogel te beschermen tegen eventuele verwondingen. Een nadeel van bandages kan zijn dat het de benen erg warm maakt wat nadelig effect op de pezen kan hebben.


Peeskappen 

Peeskappen zijn puur gemaakt om de pezen te beschermen tegen bijvoorbeeld het aantikken van de achterbenen. De meest gebruikte peeskappen zijn vaak gemaakt van hard plastic maar tegenwoordig zijn er ook zachte peeskappen op de markt.


Springschoenen

Springschoenen beschermen alleen de hoeven en de ijzers van een paard. Vaak zijn de kappen van rubber of stof gemaakt met schuim erin. Deze bescherming is om de hoeven te beschermen tegen bijvoorbeeld de achterbenen. 


Strijklappen

Strijklappen zijn beenbescherming van de achterbenen. Vooral de kogel wordt beschermd en bij sommige strijklappen ook de pezen. Dit wordt gedaan aangezien paarden soms erg nauw zijn achter en de achterbenen elkaar aan kunnen tikken.


Wil jij graag ook de voor-en nadelen van deze beenbescherming weten? En in welke disciplines de meeste beenbescherming gebruikt wordt? Bekijk dan de cursus harnachement op paardencursusonline.nl