Hoe weet ik of mijn zadel past?

Hoe weet ik of mijn zadel past?

Een passend zadel is ontzettend belangrijk om je paard gezond te houden en fijn met jouw paard te kunnen trainen. Een zadel is voor een paard net zo belangrijk als goede hardloopschoenen voor een hardloper. Als je geen goede hardloop schoenen hebt krijg je overal pijn tijdens en na het lopen. Dit is bij paarden ook zo, als het zadel niet goed past kan dit klachten geven over het gehele lichaam van je paard. Dit wil je natuurlijk voorkomen en herkennen. In deze blog een aantal tips:


Hoe herken je rugpijn bij paarden?

Als een paard extreme rugpijn heeft kan het al verkrampen als je de rug van het paard aanraakt. Als dit het geval is kan je het beste gelijk actie ondernemen en een zadelmaker langs laten komen. Als je twijfelt kan je met je vingertoppen rustig eens masseren over de rug. Dit doe je door eerst langs de ruggenwervel te drukken aan beide kanten. Doe dit ook bij de schoft. Natuurlijk moet je niet extreem hard drukken want hierop reageren alle paarden. 


Gedrag bij paarden met rugpijn

Merk jij dat je paard erg heftig op de singel reageert? Of dat je paard tijdens het rijden onverklaarbaar gedrag vertoond? Vaak komt deze reactie omdat het paard zich bol wil maken maar dit niet kan door het zadel, hierdoor voelt het paard zich opgesloten en kan het gaan bokken, staken, scheeflopen of boos reageren op been. Het zadel kan ook scheef liggen of uit balans liggen, wat voor drukpunten zorgt. 


Bekijk zelf het zadel

Het beste kan je zelf eerst al eens het zadel bekijken voordat je de zadelmaker laat komen. Dit kan op een aantal manieren; Eerst kun je al de kussens bekijken, zijn deze aan beide kanten zacht en gelijk? Daarna leg je het zadel op de rug zonder dekje en singel. Voel met een platte hand onder het gehele zadel door. Als het zadel te strak ligt kan je niet met je hand onder het zadel en de rug komen. Kijk ook of het zadel links en rechts en voor en achter in evenwicht ligt. Ook is het belangrijk dat de voorkant van het zadel niet op de schouder drukt maar achter het schouderblad en dat de boom de schoft van jouw paard niet raakt.


Wil jij graag meer tips en tricks leren? Bekijk dan onze cursus harnachement op paardencursusonline.nl