Het geschikte bit voor jouw paard

Er zijn ontzettend veel paarden bitten op de markt van verschillende merken en materialen. Het kan erg lastig zijn om een goed passend bit te vinden voor jou en jouw paard. Daarom is het belangrijk om te weten welk bit voor welk probleem of paard geschikt is. 


Vaak zijn gebits, kaak of tongproblemen op te lossen of te voorkomen met een goed passend bit. Daarnaast kan zowel ruiter als paard erg geholpen worden in de training met een goed passend bit. Een jong paard kan namelijk ondersteund worden met een kneveltrens. Sterke paarden kunnen gereden worden met een locked bit of een baucher bit. Hierdoor kan de ruiter het paard corrigeren en daarna weer licht zijn in de hand.


Daarnaast kan een ander materiaal al heel veel verschil maken. Loopt jouw paard snel achter de loodlijn? Probeer dan eens een kunststof bit. En is jouw paard niet smakelijk in de mond? Misschien is een sweet iron bit dan wel de oplossing. 


Het is ook belangrijk om een bit te nemen van een goede kwaliteit zoals een Trust bit. Dit omdat vooral bij de goedkopere kunststof bitten het voor kan komen dat paarden stukjes afbijten en doorslikken. 


Er zijn ook verschillende maten bitten. De meeste merken hebben de maten 10,5 11,5 12,5 13,5 en 14,5. De meest gangbare maat is het 12.5 bit. Het is erg belangrijk dat het bit wel de goede maat is zodat het bit wel op de juiste manier kan inwerken en niet gaat rammelen, schommelen of zelfs door de mond heen schiet.


In onze cursus gaan wij jou alles uitleggen over de verschillende soorten bitten, welke bitten er allemaal zijn, welke bitten gebruikt worden voor bepaalde problemen en welke bitten geschikt zijn voor jonge paarden of gewoon simpel te rijden paarden. Wil jij graag meer leren over bitten en ben jij benieuwd of jouw bit wel echt goed past bij jouw paard? Bekijk dan eens onze cursus harnachement.