Faalangst bij ruiters

Veel ruiters hebben last van faalangst. Het is een verhoogde emotionele spanning die leidt tot stress en angst, en die invloed kan hebben op de prestatie van het paard en de ruiter. Hoewel faalangst noodzakelijk is om te blijven streven naar verbetering en groei, moet het op een gezonde manier worden beheerst.


Faalangst kan worden veroorzaakt door verschillende interne en externe factoren, zoals persoonlijke verwachtingen en doelen, verwachtingen van trainers, familie en vrienden, of druk om te winnen. Het kan ook worden beïnvloed door eerdere ervaringen met falen of tegenslagen.


Er zijn verschillende manieren om faalangst te beheersen. Een van de belangrijkste manieren is door realistische verwachtingen te hebben en te concentreren op het proces in plaats van alleen op het resultaat. Bovendien is het belangrijk om te leren omgaan met uitdagingen en tegenslagen en de focus te houden op verbetering en groei. Het is ook belangrijk om ademhalingstechnieken toe te passen om het niveau van stress en angst te verminderen. Regelmatig en diep ademhalen kan helpen bij het creëren van een gevoel van rust en het behouden van de focus op de prestatie.


Ongeacht de oorzaak van faalangst, is het belangrijk om er open over te zijn en hulp te zoeken wanneer nodig. Dit kan betekenen dat je met een therapeut of sportpsycholoog werkt, of dat je deelneemt aan workshops of trainingen gericht op het beheren van faalangst.

Tot slot, is het belangrijk om te onthouden dat faalangst een normaal en gezond onderdeel is van het presteren. Het is belangrijk om te werken aan het beheersen van faalangst op een gezonde manier, zodat het geen negatieve  invloed heeft op de prestatie en de plezierbeleving.


In het kort, door realistische verwachtingen te hebben, te concentreren op het proces, ademhalingstechnieken toe te passen, hulp te zoeken wanneer nodig en te leren omgaan met uitdagingen en tegenslagen, kun je faalangst beheersen en een optimale prestatie bereiken.


Leren hoe je kan leren omgaan met faalangst en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning! 


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl