De betere ruiter

Wedstrijdspanning bij ruiters

Wedstrijdspanning is een veelvoorkomend probleem onder ruiters, vooral tijdens wedstrijden. Het is een combinatie van nervositeit, spanning en stress die kan leiden tot een mindere prestatie van het paard en de ruiter. Hoewel een gezonde mate van wedstrijdspanning noodzakelijk is voor de motivatie en concentratie, moet het op een gezonde manier worden beheerst om optimaal te kunnen presteren. 


Er zijn verschillende manieren om wedstrijdspanning te beheersen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn door regelmatig trainingen te volgen en te oefenen onder wedstrijdcondities. Ook het ontwikkelen van een positieve mindset en het visualiseren van het doel kan helpen om de spanning te verminderen. Een andere manier om wedstrijdspanning te beheersen, is door ademhalingstechnieken toe te passen. Door regelmatig en diep adem te halen, kun je het niveau van stress en angst verminderen en een gevoel van rust creëren. Bovendien kan het helpen om te ontspannen en de focus te behouden op de prestatie. Het is ook belangrijk om realistische verwachtingen en doelen te hebben. Het is niet altijd mogelijk om te winnen of het beste resultaat te behalen. Het is beter om te concentreren op persoonlijke prestaties en verbeteringen, in plaats van alleen op het eindresultaat. Tot slot is het belangrijk om ontspanningstechnieken toe te passen, zoals yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen, om het niveau van spanning en stress te verminderen.


In het kort, door regelmatig te oefenen, een positieve mindset te ontwikkelen, ademhalingstechnieken toe te passen, realistische verwachtingen te hebben en ontspanningstechnieken te beoefenen, kun je de wedstrijdspanning beheersen en een optimale prestatie bereiken.


Leren hoe je kan leren omgaan met wedstrijdspanning en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning!


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl