Gedachtenschema's

Wedstrijdspanning is een veelvoorkomend probleem bij ruiters en kan leiden tot negatieve gevolgen voor zowel prestatie als welzijn. Een belangrijk aspect van het aanpakken van wedstrijdspanning is het beïnvloeden van gedachtenschema's.


Gedachtenschema's zijn de manieren waarop we denken over onszelf, onze omgeving en onze toekomst. Ze hebben een directe invloed op onze emoties en gedrag. Negatieve gedachtenschema's kunnen leiden tot verhoogde stress en angst, waardoor het moeilijker wordt om optimaal te presteren.


Een manier om gedachtenschema's te veranderen is door bewust te worden van deze gedachten en door ze te analyseren. Ruiters kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze hun negatieve gedachten kunnen herkennen en hoe ze deze kunnen vervangen door realistischere en positievere gedachten. Hierdoor kan de spanning verminderen en wordt het gemakkelijker om zich te concentreren op de rit. Het is belangrijk om te benadrukken dat het veranderen van gedachtenschema's tijd en oefening vergt. Het is echter wel een effectieve manier om wedstrijdspanning aan te pakken en tegelijkertijd de prestaties te verbeteren.


Mental coaching kan ruiters helpen om deze technieken te leren en te integreren in hun dagelijks leven. Het is aan te raden om met een ervaren mental coach te werken die specifiek gericht is op het verbeteren van prestaties bij ruiters.


In conclusie is het aanpakken van gedachtenschema's een cruciale stap in het verminderen van wedstrijdspanning bij ruiters. Door bewust te worden van negatieve gedachten en door ze te vervangen door positievere gedachten, kunnen ruiters hun spanning verminderen en beter presteren tijdens wedstrijden.


Leren hoe je gedachtenschema's in kan zetten tegen wedstrijdspanning en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning!


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl