Goede wedstrijdvoorbereiding voor ruiters

Als ruiter is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op wedstrijden. Wedstrijdspanning kan een negatieve invloed hebben op je prestaties, dus het is belangrijk om hiermee om te gaan. Een effectieve wedstrijdvoorbereiding kan helpen om deze spanning te verminderen en je prestaties te verbeteren. Hieronder vind je enkele nuttige tips voor een goede wedstrijdvoorbereiding.


1. Plan vooraf: Stel een duidelijk schema op voor de dagen voor de wedstrijd, inclusief tijden voor trainen, rusten en ontspannen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te werken aan specifieke aspecten van je prestaties, zoals het verbeteren van techniek of het oefenen van je proef.


2.Mentale voorbereiding: Gebruik visualisatie om jouw wedstrijd voor te bereiden. Oefen ook technieken voor ontspanning en concentratie, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, om te helpen bij het beheersen van wedstrijdspanning.


3. Fysieke voorbereiding: Zorg ervoor dat je voldoende traint om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Het is ook belangrijk om je paard voor te bereiden op de wedstrijd, door regelmatig te trainen en (oefen)wedstrijden te rijden, zodat je paard comfortabel en vertrouwd is met de wedstrijdomgeving.


4. Rust: Zorg voor voldoende slaap en ontspanning in de dagen voor de wedstrijd, zodat je mentale en fysieke energie opbouwt. Het is ook belangrijk om je paard rust te geven in de aanloop naar de wedstrijd, zodat het fysiek en mentaal in staat is om te presteren.


5. Positieve instelling: Houd een positieve instelling en concentreer je op wat je goed kunt, in plaats van te focussen op wat er mis kan gaan. Bedenk dat het oké is om een fout te maken en dat de wedstrijd ook een kans is om te leren en te groeien als ruiter. Verlies ook de lol niet uit het oog en probeer te genieten van het rijden.


In het algemeen is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen hard werken en ontspannen, en om realistische doelen te stellen voor jezelf en je paard. Bedenk dat iedere wedstrijd uniek is en dat het resultaat niet altijd de enige maatstaf is voor succes. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om je fysiek en mentaal voor te bereiden, en focus op wat je kunt beheersen, zoals je eigen prestaties en houding.


Leren hoe je kan leren omgaan met wedstrijdspanning en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning!


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl