inverted-U spanningsboog

De inverted-U spanningsboog is een theorie die beschrijft hoe prestaties en spanning samenhangen bij sportieve activiteiten, waaronder rijden. Volgens deze theorie is er een optimale hoeveelheid spanning die nodig is om goed te presteren. Te veel of te weinig spanning kan de prestatie beïnvloeden en het is daarom belangrijk om een evenwicht te vinden.Op de X-as van de spanningsboog is de hoeveelheid spanning weergegeven, terwijl op de Y-as de prestatie staat afgebeeld. Als de spanning laag is, is de prestatie ook laag. Als de spanning stijgt, stijgt ook de prestatie tot een optimaal punt. Als de spanning verder stijgt, daalt de prestatie weer.


Voor ruiters betekent dit dat ze zich bewust moeten zijn van hun niveau van spanning en moeten streven naar een optimaal niveau. Als ze te veel spanning ervaren, kunnen ze emoties ervaren zoals angst en stress, die hun prestatie kunnen beïnvloeden. Als ze te weinig spanning ervaren, kunnen ze apathisch en ongeïnspireerd zijn, wat ook een negatieve impact heeft op de prestatie.


Er zijn verschillende manieren waarop ruiters het niveau van spanning kunnen aanpassen. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en visualisatie


Leren hoe je kan leren omgaan met wedstrijdspanning en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning!


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl