Gevolgen van wedstrijdspanning bij ruiters

Wedstrijdspanning is een normaal en natuurlijk onderdeel van het rijden van paardensportwedstrijden. Het is de spanning die optreedt voor, tijdens en na een wedstrijd en is vaak gerelateerd aan de verwachtingen die een ruiter heeft en de druk die hij of zij zichzelf oplegt om te presteren. Hoewel een bepaalde hoeveelheid spanning nodig is om de ruiter te motiveren en te activeren, kan overmatige spanning negatieve gevolgen hebben voor de prestaties van de ruiter.


Een van de belangrijkste gevolgen van wedstrijdspanning is dat het de mentale en emotionele toestand van de ruiter negatief beïnvloedt. Overmatige spanning kan angst, stress en onzekerheid veroorzaken, waardoor de ruiter zich niet op zijn of haar best voelt en minder goed presteert. Dit kan in de vorm komen van verminderde concentratie, verminderde motivatie en verminderd zelfvertrouwen.

Een andere gevolg van wedstrijdspanning is dat het de fysieke toestand van de ruiter negatief beïnvloedt. Overmatige spanning kan leiden tot spanning en stijfheid in de spieren, verminderde coördinatie en uitputting. Dit maakt het voor de ruiter moeilijker om zich te concentreren en op  zijn of haar best te presteren.

Bovendien kan wedstrijdspanning ook de prestaties van het paard beïnvloeden. Als de ruiter spanning ervaart, zal dit waarschijnlijk ook op het paard worden overgedragen. Dit kan leiden tot verminderde communicatie tussen ruiter en paard, verminderde prestaties en ongehoorzaamheid.


Om de negatieve gevolgen van wedstrijdspanning te voorkomen, is het belangrijk om hieraan te werken. Technieken zoals ademhaling, goede doelen stellen, visualisatie en progressieve spierrelaxatie kunnen helpen om spanning te verminderen en beter met stress om te gaan. Het is ook belangrijk om regelmatig te oefenen en te oefenen onder wedstrijdachtige omstandigheden om de ruiter beter voor te bereiden op de spanning die optreedt tijdens wedstrijden.


Leren hoe je kan leren omgaan met wedstrijdspanning en hoe je beter kan presteren op concours? Volg onze online cursus wedstrijdspanning!


Vragen of interesse in 1-op-1 begeleiding op het gebied van mental coaching? Neem contact op met onze mental coach voor ruiters: veroniek@paardencursusonline.nl