Effecten van wormen bij paarden

Wormen kunnen een serieus probleem vormen voor de gezondheid van jouw paard. Wormen zijn parasieten die zich voeden met het bloed en de spijsverteringsstoffen van het paard. Als wormen niet op tijd worden bestreden, kunnen ze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste risico’s van wormen op paarden.

De meest voorkomende wormen bij paarden zijn rode bloedwormen en spoelwormen. Deze wormen kunnen het paard besmetten door middel van de eitjes die met de mestballen meekomen op het land. Het eitje ontwikkelt zich tot een larve die het paard op eet tijdens het grazen. Zodra de larve is opgenomen migreert deze door het lichaam van het paard waar het schade kan aanrichten aan de darmen, het spijsverteringsstelsel en andere organen.

Een van de meest opvallende effecten van wormen bij paarden is gewichtsverlies. Dit komt omdat wormen zich vast nestelen waardoor de bloedsomloop wordt verslechterd en het paard minder energie en voedingsstoffen krijgt. Dit kan resulteren in een verminderde conditie en gewichtsverlies.

Daarnaast kunnen wormen ook leiden tot diarree en koliek. Dit komt doordat de wormen schade aanrichten aan de darmwand en de spijsvertering belemmeren of verstopping veroorzaken zoals bij de spoelworm. 

Een ander effect van wormen bij paarden is een vermindering van de prestaties. Als een paard last heeft van worminfecties, kan het minder energie hebben en trager reageren. Dit kan de prestaties negatief beïnvloeden tijdens wedstrijden of trainingen.

Tot slot kunnen wormen ook leiden tot anemie (bloedarmoede), een aandoening waarbij er te weinig rode bloedcellen in het bloed zijn. Hierdoor kan het paard minder zuurstof krijgen, wat tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen kan leiden.

Om samen te vatten, wormen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Het is belangrijk om regelmatig mestonderzoek uit te laten voeren en jouw paard op tijd te ontwormen om deze effecten te voorkomen.